Најчесто поставувани прашања

НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

Why buy inverter?

1. On/Off is defined as “all or nothing (AON type)”, to ensure it can function properly, its power must meet the condition for thermal balance:
W1 >= Q1 (water heating) + Q2 (lose from water to air)

When the pool is at the right temperature, Q1 is no longer necessary, so the power needed is
W2 = Q2 (lose from water to air)
Q1 is no longer needed, but AON type can’t change its power, so it keeps function as W1 and Q1 is a waste. As consequence, a waste of energy will cost more on electricity bill and the temperature is not stable, in fact the temperature will varied in an interval.

2. Inverter can adjust the speed rate to use a minimum power required to maintain the temperature. It can change from W1 to W2 intelligently to avoid the unnecessary energy used. That is why the inverter is an energy saving technology, to avoid the energy waste. And also the temperature is more stable.

3. AON type has a power rate constant. It didn’t consider the change of environment. Therefore, AON usually is not a full season heat pump, the performance will be very different. It could be too hot in summer or not enough in autumn. Inveter can avoid this problem by changer the power rate.

Why buy Aquark's Inverter?

1. Aquark has a R&D team with 20 years experience of heat pump. We self developed a stepless inverter technology, which is more advance than normal inverter. For example, step Inverter can adjust the speed 20% by 20%, or 25% by 25%. Aquark’s stepless inverter can adjust Hz by Hz to the best condition for using.

faq13

2. Aquark has a very strict quality control. Start form raw material and components testing, to the production chain, all the step is strictly follow the process. Our failure rate is lower than 0.5% which is an outstanding number among the manufacture.

3. Aquark’s product has many differences. Those differences make us being unique in the market and bring more attention. Innovation is in every product of Aquark. It’s also one of the key of Aquark to being competitive.

Why buy Mr. Silence?

Mr. Silence is redefining the heat pump. It is totally a revolution of heat pump’s technology:

1. Mr. Silence is the first back-discharge heat pump ever. This design is patented, it also represent the strong R&D ability of Aquark.

2. This design can help to decrease the noise. In fact, Mr. Silence is the most silent heat pump in the market. A low noise while functioning will bring a comfortable enjoyment to the user. Mr. Silence’s noise level is 12 dB lower than On/Off heat pump, only 43 dB at 1m distance.

3. Outstanding performance: COP up to 16 certificated by TUV, thanks for the stepless inverter technology. More than 90% of energy used is free from air. This makes it environment friendly.

4. Garden friendly: this remarkable design will hide the fan, eliminate the disturbing wind, and require less space for installation.

Where should I position the Heat Pump?

Топлинска пумпа е позициониран како е можно поблиску до систем на филтрирање на базен. Тој е дизајниран да се користи надвор врати и не бара никакви покривање против елементи. Всушност, ако топлинска пумпа е покриена за време на операцијата не ќе работат оптимално.

Is there any maintenance required for my heat pump?

Не постои бара од страна на топлинска пумпа, како и со климатик внимание. Едноставно се отстранат сите лисја, трева, хартија, итн, кои повремено се собира од воздухот. хемија на базен треба секогаш да биде избалансиран. скари испарувачот се обложени да се спречи корозија. Меѓутоа, ако живеете во близина на животната средина сол вода можеби ќе сакате да црево надворешниот испарувачот калем за да помогне да се спречи изградбата на сол и 'рѓа.

Can the heat pump heat my pool overnight?

Да. Сепак, сето тоа зависи од големината на базенот и на време од годината. Топлински пумпи се направени за одржување на базен температурата на дневна основа. Ако топлинска пумпа е со големина соодветно на големината на базен, откако ќе се постигне саканата температура тој автоматски ќе се одржи таа температура сите месец долго.

What are kW and BTU?

Електрична енергија се продаваат од страна на единица наречена киловат-час. Еден киловат-час е еднаква на 3412 BTU. BTU залага за британски топлинска единица. Тоа е единица мерка дека некои производители на топлинска пумпа користи на нивните спецификации.

What does COP mean?

COP залага за Коефициент на односно перформанси. На сооднос на излезната моќност да влезна моќност. Ова зависи од температурата на воздухот и температурата на водата на базенот. Тоа ви кажува рејтинг енергетската ефикасност на топлинска пумпа.

Why should I use a solar blanket or pool cover?

Како и со сите системи за греење базен ви се препорачува да се користи покритие базен кога базенот не е во употреба. Ова ќе го задржи испарување (најголема загуба на топлина) на минимум и така да се намалат севкупните трошоци базен греење и несакани фрустрации. Покривката за базенот може да се намали вкупниот загубата на топлина за 50% до 95%.

How long do pool heat pumps last?

топлински пумпи Aquark се донесе врвен квалитет компоненти, дури и без лижат на одржување, топлински пумпи базен лесно трае од 10 до 20 години. Но, со добро одржување, нашиот базен топлинска пумпа буквално може да трае цел живот.

Why is R32 Required?

Главните столбови на новата гас F-правилата на ЕУ треба да се намали емисиите и да се движат кон пониски БПП решенија. Ова вклучува фаза одредување на потрошувачката на HFCs и намалување на 37% до 2020 година и 79% од 2030 година До 2025 година Слободна Сплит A / C системи со помалку од 3 килограми задолжен за ладење треба да содржи ладење со БПП.

How efficient is R32?

R32 има слични работен притисок до R410A околу 12-26 Bar (174-377 ПСИ), сепак R32 има подобра можност за размена на топлина оптоварување од R410A и обезбедува поголем капацитет од R410A изработка на системи поефикасно.

How much R32 is used?

R32 има помал БПП од R410 и користи 30% помалку ладење задолжен за производство на капацитет еднаков оптоварување. Како резултат на вкупната емисија на CO2 може да се намали за околу 77%.

What are the risks with R32?

Генерално намалување на БПП на повисоко ниво на запаливост, R32 не се разликува. R32 е дадена A2L Класификација и е класифициран Запаливи категорија А2. Класификација на Директивата 67/548 / EEC и 1999/45 / ЕЗ: F +; R12 Екстремно запалив. Според само искусни и правилно наложено лица треба да се справи со гасови под притисок.

Сакаат да работат со САД?